Adres


 Nieuwe Bredase Baan 18S
 4825 BP Breda
 076-7110211

Youtube

Winterstalling buitenboordmotor

Je buitenboordmotor winterklaar maken is niet veel werk. Doorgaans wordt de beurt pas in het voorjaar gegeven. Als de impeller, de waterpomp, vervangen moet worden, kun je dat het beste (laten) doen net voor het seizoen begint. Omdat de impeller in een bepaalde richting gedraaid in zijn huis geperst zit, neemt bij stilstand de veerkracht van het rubber af (wat rubber sowieso na verloop van tijd doet). Wel een heel belangrijk aandachtspunt is de benzine.

De meestgebruikte benzine voor buitenboordmotoren is Euro 95. Deze brandstof bevat tegenwoordig 10 tot 12% bio-ethanol. En juist door die ethanol is de benzine minder stabiel en blijft maar hooguit een paar maanden bruikbaar. Het is dus erg belangrijk dat er geen brandstof achterblijft in de motor. Daarom adviseren wij altijd om voor je de boot of motor stalt hem eerst droog te laten lopen. Dit is heel eenvoudig te doen door de brandstofleiding van de motor te ontkoppelen terwijl hij nog loopt en de motor dan lekker stationair leeg laten draaien. Ga je de motor op hoog toeren leeg draaien kan je op het laatst een arm mengsel krijgen wat schade kan opleveren aan de motor. Het spreekt voor zich dat je het droog laten lopen altijd of in het water, een ton of met een zogenaamde bril doet, anders verbrand het rubber van de impeller gegarandeerd.
Ook tijdens het seizoen adviseren wij dit te doen, zeker als je weet dat je een tijdje niet gaat varen. De benzine op zich laat bij verdamping geen residu achter, de toevoegingen echter wel. En gezien de moderne carburateurs erg verfijnd zijn, kan het minste laagje wat achterblijft in de carburateur al voor storingen zorgen. Er is niks zo erg als je lekker wil gaan varen en de motor start niet of dat hij slecht loopt.
Heb je benzine over in je brandstoftank leeg deze dan, bewaren tot het volgende seizoen heeft echt geen zin. Je motor zal er meestal niet of met geluk heel slecht lopen en gezien het bij de watersport bedrijven in het begin van het seizoen top drukte is, kan het zomaar een aantal weken duren voor ze je kunnen helpen om je carburateur schoon te maken.

Bij oudere motoren en brandstofsystemen kan het zijn dat het rubber niet ethanol bestendig is. Zorg er dan voor dat er slangen en rubbers gemonteerd worden die wel bestendig zijn tegen ethanol, zo krijg je geen lekkages en storingen.